duminică, 3 iunie 2012

Madeline Miller, laureata premiului Orange pentru ficţiune

Premiul Orange pentru fictiune pe acest an a ajuns la debutanta Madeline Miller, care a convins juriul cu viziunea ei asupra unuia dintre cele mai cunoscute mituri grecesti: cel al lui Ahile si batalia pentru Troia.

“The Song of Achilles” vine sa intregeasca lista romanelor castigatoare in ultimii 4 ani, toate semnate de autori americani. Acesta este ultimul an in care se acorda premiul Orange, intrucat compania de telefonie mobila a anuntat la inceputul lunii ca isi va retrage sponsorizarea. Dupa 17 ani, se pare ca a venit momentul ca premiul Orange sa isi schimbe culoarea.

Joanna Trollope, presedinta juriului din acest an, a declarat ca este constienta ca alegerea castigatorului din acest an va naste suspiciuni: “A fost oarecum o surpriza pentru noi. Dar indeplineste criteriile de inventivitate si orginalitate cerute. Poate este o poveste cunoscuta pentru generatia mea, dar nu cred ca le este la fel de familiara cititorilor tineri. Miller trateaza subiectul cu o lejeritate extraordinara – astfel incat este proaspat.”Dincolo de tragismul povestirii, cartea prezinta cea mai captivanta poveste de dragoste dintre toate si arata de ce este capabila inima omeneasca.

Decizia juriului nu a fost una usoara, deliberarea durand mai bine de trei ore. Pe lista scurta s-au regasit sase romane: Foreign Bodies de Cynthia Ozick, State of Wonder de Ann Patchett (fosta laureata a premiului Orange), The Forgotten Waltz de Anne Enright (castigatoare a Man Booker Prize), Half Blood Blues de Esi Edugyan si Painter of Silence de Georgina Harding, un roman laudat de critici, despre Romania postbelica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu